Pěvecký sbor Gaudeamus Brno
cs en de fr es
  1. Aktuality
  2. O sboru embededImages/icons/rightGreen.png
    1. Sbormistři
    2. Členové
    3. Repertoár
    4. Ocenění
    5. Ohlasy
    6. Výročí
  3. Koncerty embededImages/icons/rightGreen.png
    1. 2024/2025
    2. Loňská sezóna
    3. 2021/2022
    4. 2020/2021
    5. 2019/2020
    6. 2018/2019
    7. Starší embededImages/icons/rightGreen.png
  4. Audio nahrávky embededImages/icons/rightGreen.png
    1. CD
  5. Video nahrávky
  6. Fotogalerie
  7. Hledáme
  8. Nabízíme
  9. Kontakt

Výročí sboru

Vyberte výročí:

Gaudeamus slaví 15 let ‒ 1.9.2011

V sezóně 2011‒2012 oslavil Gaudeamus 15. výročí založení

Gaudeamus v číslech

  • více než

    3000

    hodin usilovného zkoušení
  • přes

    150

    koncertů doma i v zahraničí
  • více než

    120

    různých členů
  • přes

    100

    nastudovaných a capellových skladeb
  • více než

    20

    nastudovaných orchestrálních skladeb
  • účast na

    12

    mezinárodních soutěžích a festivalech
  • 8

    navštívených zemí
  • 7

    ryze sborových svateb
  • 4

    sbormistři

Sborové stálice

Přestože se ve sboru za 15 let jeho existence vystřídalo více než 120 zpěváků, 4 z nich do sboru přišli v období jeho začátků (tedy v letech 1996 – 1997) a zpívání je tak nadchlo, že už nedokázali odejít a zpívají dodnes. Kdo jsou tito sboroví nadšenci tvořící jádro celého sboru? Co je do sboru přivedlo, co je přimělo zůstat, na co rádi vzpomínají? Tady jsou jejich vlastní slova (březen 2012):

Lenka Rašková (alt)

Když jsem v pěti letech vyhrála rudou plastikovou medaili Malého skřivánka, byl můj zpěvácký osud zpečetěn. Až jednou ostatní zjistí, že jim to ve sboru kazím, budou mě muset umlátit něčím hodně těžkým. Mé první týdny studia na VŠ by se stručně daly charakterizovat jako "nuda v Brně", až mě kamarád dovedl do party podobných nadšenců jako jsem já, do tehdejšího univerzitního sboru Gaudeamus. Postupně se z mých spoluzpěváků stali také mí spolucestovatelé, spolucyklisté, spoludovolenkáři, spolupořadatelé nočního života, ale hlavně nejlepší kamarádi. Hodně jsme toho spoluzažili a hodně se toho od sebe navzájem naučili. Mnozí si zde našli své životní partnery a zásobují pomalu se rozrůstající základnu "přípravného tělesa Gaudeamus junior". Ti, kteří odešli, se často vracejí, ti, kteří nepřišli, tiše závidí v publiku. Neznám lepší relaxaci po náročném pracovním dni, než si jít večer zazpívat. Jestli ještě nejste členy žádného sboru, máte nejvyšší čas to napravit!

Iveta Janovská (soprán)

Do sboru mě přivedla Marcelka Wildová (učila na ZŠ, kam jsem chodila) v mých asi 16 letech. Byla jsem zvyklá zpívat ve sboru od 1. třídy a s odchodem ze základní školy jsem musela opustit i sbor. Ze začátku to bylo hodně těžké, nikoho jsem neznala a všichni mi připadali výrazně starší a hrozně chytří, protože už všichni chodili na výšku, což pro mě byla daleká a nepředstavitelná budoucnost :-). Navíc jsem do sboru přišla s pocitem, že zpívám naprosto perfektně, najednou tam byl pan Vacek a během prvního přezkoušení mě vyvedl z omylu :-). Ale sbor, repertoár a hlavně sbormistr Vacek mě zaujali natolik, že jsem vydržela a jsem za to moc ráda. I když se během let sbormistři vystřídali, pořád mám pocit, že by bez toho sboru byl život jakýsi prázdný.

Můj nejlepší sborový zážitek byl rozhodně první festival v "Autunu, kam se jezdí autem". Díky delšímu společnému pobytu jinde než na zkoušce jsem konečně lépe zapadla mezi ostatní, navíc se zpívaly krásné skladby, probíhalo mezisborové i vnitrosborové družení, první fromážpárty …

A skvělá byla i soustředění v Kyjově! Díky sboru se zavedla tradice prvomájových výletů.

A samozřejmě bez Gaudeamu bych teď v žádném případě nebyla vdaná za Petra Janovského. Což mi připomíná, že poslední dobou to ve sboru v tomhle směru nějak vázne.

Přeju Gaudeamu mnoho dalších úspěšných let, spokojených a šikovných zpěváků, do budoucna třeba i nějakou tu odnož např. v podobě přípravného sboru Gaudeamus junior.

Hynek Mlnařík (bas)

Slovo amatér se k nám dostalo přes francouzštinu z latinského amare, tedy milovat, mít rád. Sboru Gaudeamus bezpochyby přísluší označení amatérský sbor, neboť jeho členové mají zpěv rádi a rádi se o něj dělí. A je to právě láska ke zpěvu, která do našeho sboru přivádí lidi různých profesí. Celou dobu, kterou jsem již ve sboru strávil, si vážím možnosti potkat se s lidmi, kteří společně sdílí zájem o zpívání a zdokonalování se v něm, ale titíž lidé zároveň tvoří různorodou směsici povah a zajímavých osobností, s nimiž si pak lze diskutovat o téměř libovolném tématu. Vážím si stejně tak i možnosti zpívat dílka krátká i velkolepé kantáty, prosté chorály, složitý jazz i těžko popsatelnou modernu. Právě ona různorodost je významným prvkem, který udržuje zájem členů i posluchačstva. Přál bych proto Gaudeamu, aby si tuto rozmanitost osobností i repertoáru uchoval i v příštích patnácti letech.

Petr Janovský (bas)

Co mě do sboru přivedlo?

Do sboru jsem přišel spíše ze zvědavosti rok po jeho založení, to mi bylo asi 20 let. Přivedla mě tam kamarádka, která tehdy ve sboru zpívala. Ačkoli jsem se již od dětských let věnoval hře na dechové nástroje a klavír, nikdy jsem do té doby nezkoušel zpívat, nějak jsem nabyl dojem, že to prostě neumím. Pan sbormistr Vacek mě vyzkoušel a pronesl: "Tak, teď už budeš celý život zpívat." Zatím to vypadá, že měl pravdu :-).

Co mě ve sboru udrželo?

Především pocit při zpěvu – je to zvláštní kouzlo, když je člověk součástí akordu a svým vlastním hlasem spolu s ostatními tvoří harmonii. Aspoň pro mě je to úplně jiné než hrát na hudební nástroj. Potom samozřejmě skvělá parta lidí, která tu vždy byla. Sbor se tak stal líhní již nejednoho partnerského vztahu – např. moje žena a já jsme se takto seznámili a dodnes oba do sboru chodíme. Musím ještě zmínit výborné sbormistry, které sbor vždy měl.

Na co rád vzpomínám?

Těch věcí je mnoho. Vydařené koncerty, povedené zkoušky, vtipné zážitky ze soustředění, zahraniční zájezdy, společné výlety do přírody, úspěchy na soutěžích… ale zvláštní místo mají tři vzpomínky. Tou první je zakladatel sboru Alexander Vacek – pracovat s ním byl hudebně i lidsky nezapomenutelný zážitek. Druhou vzpomínkou je první zahraniční zájezd do Francie. Tou třetí pak soutěž IFAS v Pardubicích, kde jsme ve všech kategoriích drtivě zvítězili a kterou zároveň pan sbormistr Vacek v podstatě ukončil svou spolupráci se sborem.

Co bych sboru popřál k 15. narozeninám?

Slečně sbormistryni bych popřál hlavně dostatek energie a pevné nervy, bez kterých se takový spolek různorodých zpívajících individuí prostě vést nedá. Pak ještě dobrý hudební a personální čich při výběru nových členů sboru – to je někdy obzvláště těžké. Nám zpěvákům pak cit pro rytmus, čistou intonaci, znělý hlas a příjemný vokál. Ale především bych popřál úplně všem – sbormistryni, zpěvákům i posluchačům – aby je sbor bavil.

Podpořte nás nákupem přes Dobromat!
Víte že?
./embededImages/graphics/DiagonalLine.gif Ve sboru působilo v letech 2012 až 2015 64 zpěváků z 10 zemí. ./embededImages/graphics/DiagonalLine.gif
Činnost sboru se uskutečňuje za finanční podpory statutárního města Brna.
embededImages/graphics/logo_brno.gif

Pěvecký sbor Gaudeamus Brno
Telefonní spojení
E-mailové spojení
Stránka sboru Gaudeamus na Facebooku Stránka sboru Gaudeamus na YouTube